empty
Stroom van de kubbeweg


Een lagere energierekening voor een gezondere toekomst! Dat bieden wij u als u nu overstapt op stroom van Windpark Kubbeweg BV.

Omdat Windpark Kubbeweg B.V. geen energieleverancier is, werken we samen met Vandebron. Zij verzorgen de stroomlevering en klantenservice.

voor meer informatie klik hier

home   /   onze_molens  /   kubbeweg_turbines

Kubbeweg turbines


Windpark Kubbeweg bestaat uit zeventien "V80 2.0 MW" turbines. De "V" staat voor de fabrikant, Vestas. Vestas is wereldmarktleider op het gebied van windturbines. De "80" staat voor de diameter van de rotor: deze is 80 meter doorsnee. De masthoogte van de turbine is 70 meter. Deze hoogte kan bij het type V80 variëren van 70 tot 100 meter. "2.0" staat voor 2.0 megawatt, het maximale wattage dat de turbine bij voldoende wind kan opbrengen. Dit niveau zal de V80 bereiken wanneer het zo'n 13 à 14 meter per seconde waait (windkracht 6 tot 7). 

De V80 wordt wel "seizoensmolen" genoemd, omdat ze in alle jaargetijden voldoende stroom opwekt. Eén van de redenen waarom deze turbine zo goed presteert, is omdat ze een "OptiTip" heeft. OptiTip is een systeem met microprocessoren dat de rotorbladen longitudinaal reguleert. De bladhoekverstelling of pitch. Dat wil zeggen dat de stand van de rotoren aangepast kan worden naar veel of weinig weerstand, of zelfs in vaanstand kunnen worden gezet (net als bij een vliegtuig) zodat geen energie uit de wind wordt opgenomen door de turbine. 

Daarnaast heeft de V80 een "OptiSpeed generator". Die zorgt er voor dat de rotor tussen de 9 en 19 rpm (rounds per minute, aantal omwentelingen per minuut) kan draaien. Dit systeem dient om de krachten van bijvoorbeeld plotselinge windstoten op de turbine soepel op te kunnen vangen. Een windstoot geeft weliswaar een tijdelijke verhoging van het toerental, maar dankzij OptiSpeed geeft de generator deze onbalans niet door aan het electriciteitsnet.